2017. július 27., csütörtök

A szexuális nevelés nem egyalkalmas történet. A szülői szerep és a gyermekkel való interakciók teljes folyamatát áthálózó, újra és újra felbukkanó, fejlődő, gyűrűző, hullámhegyeket és völgyeket mutató tevékenység.
Nálunk valamikor 2-3 éves kor tájékán indult el verbálisan, amikor azt hiszem Balázs, rákérdezett, hogy mi a buzi. Nyilván egy ekkora korú gyereknek közel sem tudod úgy elmagyarázni, ahogyan egy 1o éves, vagy akár idősebb gyereknek tennéd. A hangsúly nem is a megközelítésben rejlik, hanem a jelenlétben. Hogy legyél ott, és ami a legfontosabb, a gyermek merjen kérdezni.
A mi időnkben nem volt ekkora szerepe a médiának, mint napjainkban. Határozottan emlékszem, kaptam édesanyámtól egy fantasztikus testvérkötetet, a Nő és a Férfi címmel, amelyben leírta végtelenül nyitott, minden kérdésre frappáns válaszokkal azokat a témaköröket, amik foglalkoztatják a felnövekvő generációt a szexualitás kapcsán. Ez volt 5-ikben. A nagyvakációt követően igyekeztem megosztani tapasztalataimat, élményeimet vakációs házi olvasmányomról  az osztálytársakkal is. Felrajzoltam az ábrákat, emlékeim alapján, magyarázatokat fűztem hozzá, válaszoltam a kérdésekre és annyira belemelegedtünk a témába, hogy észre sem vettük, hogy lejárt a nagyszünet. Bejött az osztályfőnök és négyes magaviselettel büntetett meg első pedagógusi szárnypróbálgatásaimért. Később, már felnőttként bár hányszor tartottam kérésre szexuális felvilágosítást, megjelent őrjöngő fizimiskája, ahogy nem tudott mit kezdeni a kialakult helyzettel. Csak abban reménykedem, hogy azóta levetkőzte baszatlan, prűd attitűdjét és volt legalább egy életre szóló orgazmusa.
A gyermekekkel a Trónok Harcát nézzük. Felnőtt fejjel semmilyen hatást nem gyakorolt rám annak idején a sorozatból ömlő szexualitás. Egy jelenetre sem emlékeztem. Most, hogy a második évadnál tartunk le vagyok sokkolódva. Nincs olyan rész, hogy legalább két aktus ne lenne benne. Átfutott a fejemen a húzzuk be a kéziféket állapot alternatívaként való kezelése, de aztán megbeszéltem mélyen a dolgot magammal és rájöttem, hogy talán jobb is. Olyan mint egy intenzív szexuális nevelés tömb. Amit szülői felügyelet alatt, kérdések feltevésével és azonnali válaszok megfogalmazásával, biztonságos környezetben élhetnek át. 
Mindannyiunkat nevel a helyzet. Bennünket, szülőket is, hiszen nem szavainkkal, hanem tetteinkkel kell megmutatnunk a helyes hozzáállás alapjait. 
Eddig jól haladunk. A cél: a szexualitás természetes, normális, az élet szerves része, sőt, maga az élet. forrása mint üzenet továbbítása. Ha nem kezeled tabuként és sikerül megtalálnod az egyensúlyt kint és bent - számos élmény forrása lehet a megfelelő időben.
És így a legjobb. Nem a hasonlóan tapasztalatlan barátokkal, a féligazságokon alapuló válaszokkal, a takard el a szemed fiam hozzáállással, hanem a törzsi természetesség hangján.
Amibe nagyban most a nyulaink is bekevernek. Balázs egy született Yakkari. Imádja az állatokat. Minden állatot. Amióta az eszét tudja kutyát szeretett volna. Jó is lenne, de nem tömbházba. Közben az elképzelt, vágyott, mindennél jobban akart kutyáknak neve, faja, színe van. 
Kompenzálási céllal beszereztünk teknősöket - ebből egyből 4 darabot, aztán törpenyulakat, szintén mindjárt kettőt, csak kuss legyen a kutyaálmoknak. De azok roppant szívósak és kitartanak. 
Ahogy a nyulak is. Az egy marékból két-három hónap alatt mezei nyúl méretűvé cseperedtek és csak esznek meg esznek megállás nélkül. 
Közben tegnap észreveszem, hogy az eddig szukának hitt kan kergeti a kannak hitt szukát. És hágást imitáló mozdulatokkal bájolja a megrettent szerencsétlent.
Hívom az embert. Azonnal elő a google-t (a GOOGLE jó barát...) ahol megtudjuk, hogy ez mind semmi. 31 nap alatt kihordja és megszüli a kisnyulakat, néhány másodperc az aktus és 8o-9o százalék a siker aránya, továbbá, négy hónap múlva ha rákap az ízére, kezdi elölről (ha már hátulról elkúrta).
Mondanom sem kell hogy érzem magam. Veszek két aranyos szőrgombocot, hogy simogassuk, erre meg elkezdenek vadul szexelni és négyhavonta 6-8 utódot létrehozni. Stupor!
És a legrosszabb az egészben az, hogy a döntésemmel nevelni fogok.
1. Ha kidobom azt az üzenetet továbbítom Anna fele, hogy ha terhes marad kirugom
2. Ha hagyom, megnyomorítom magunkat, hiszen már így is annyian vagyunk, mint a kibaszott rosta lika
3. Ha ivartalanítom és rosszul altatják, ami nem ritka, belepusztulhat - milyen magyarázattal szolgálok?
4. Asszem jobban járok egy kutyával, mert számomra a nyulak és a vad szex megemészthetetlen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése