2014. április 27., vasárnap

Onnan tudja a leginkább az ember, hogy öregszik - kezd benőni a fejelágya, hogy az addig komolyanvett konfliktusoknak kezd nem lenni súlya. Mint minden más, hozzátartozik az élethez, kapcsolatokhoz, helyzetekhez - így hát megtanul élni velük. Túlélni. Nem biztos, hogy jól, de elvan.
Aztán, ha betelik a pohár - van, hogy győkereset változtat, netán továbblép, Pál-t fordul - de legtöbbször a konfliktusgenerátort magával hurcolja a következő színtérre, kapcsolatba, helyzetbe, életképbe.
Jó meggondolni tehát, hogy mi generálja a konfliktusokat és milyen szinten elviselhetőek azok. Ha az egészségének a károsodását, vagy személyiség zavarokat vonna maga után - nem biztos, hogy rossz a tiszta víz öntése a pohárba. Akkor, van úgy, hogy változtatni ajánlott. Ezzel szemben, ha benne van a góc, ő maga hozza és vonszolja a generátort maga után - akkor szinte hiába minden erőfeszítés. Önmagán kell változtatnia, mert nincs az a helyzet, kapcsolat, színtér, amely képes lenne kiölni belőle azt ami mélyen benne van.

A leggyakoribb esetekben házasságok, párkapcsolatok adnak talajt az ilyen jellegű konfliktusoknak. Van aki hírtelen gondolkodás nélkül csomagol, netán barátai javaslatára lép, esetleg egy újabb kapcsolat ad számára biztos menedéket a menekülés végrehajtására. A gond azzal van, hogy a generátort, a konliktustermelő és előhózó gépezetet is magával cipeli. És nem ismeri fel, hogy nem azzal van gond, hogy nem találkozott az Igazival, hanem azzal, hogy ő maga nem képes Igazivá válni - hiába vonszolja magát fától-fáig, bokortól-bokorig. Az erdő mindig sötét marad...

Vannak tükrök az életben. Gyerekeink, barátok, kollegák, helyzetek, olvasmányok, sikerek és kudarcok, fájdalmak és örömek - de az igazi mély tükör bennünk rejtőzik. A pucolás, a letakarítás az ami képes előcsalogatni a már csepet sem torz képet.
Vannak szintek.
Az első réteg a ránkrakódott mocsokból a tévhitek önmagunkról, az életről, a megoldásokról és a problémákkal való szembesülésekről, a konfliktusokról és a megoldási stratégiákról. Ezeket otthonról hozzuk. Rendszerint kivétel nélkül torzak és helytelenek. Az önsimeret ennek a letakarításában lehet segítségünkre.
A második a sérelmeink, gócaink rétege. Ez már sokkal mélyebb és veszélyesebb. Tele buktatókkal. Igazi extrém sport - akár a sziklamászás. Vannak aki belehalnak a felismerésekbe és vannak olyanok, akiket örökre megfertőz - megszállottak lesznek ennek felkutatásában.
Ez alatt rejtőzik az igazi letisztított felületű éles tükőr. A vagyok aki vagyok. Én ok vagyok, te ok vagy, és bármi volt, jön szintén ok - hiszen akkor és ott arra van szükségem a fejlődés és továbblépés érdekében.
Itt a tanácstalanság is állapot, a kétségek is birodalmak, a félelem is elfogadható, a kudarc is bevállalható és a fájdalom is értékes.
Az út azonban végtelenül hosszú és rögös.
Megéri azonban úgy felkelni és lefeküdni, hogy egyetlen nap sem volt hiábavaló. Mindennel, amit hozott és vitt...
Legyen, legyen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése