2014. december 4., csütörtök

Jót tenni jó... Kérdik a gyerekek, hogy miért ilyan szar a világ, amilyen. Mondom, mert hatalmas szakadékok vannak szegények és gazdagok között. Akinek van, annak pofátlanul van, akinek nincs, annak már reménye sem maradt.
Mondja Balázs - igen...az egyensúly bomlott fel... - de ilyen nagyosan értetted-e?
Anya, ha mi nyernénk a lottónk - de ez csak egy példa - akkor te ugye adnál belőle azoknak akik nagyon szegények? - kérdi Anna.
Bizom benne, hogy mindenki aki egy nagyobb pénzösszeghez jut - segit valakit vagy valamit. Adakozik...
Közben eszembe jut az a kétségbeesett édesanya, aki ma megkeresett.
Ott van a súlyosan sérült két éves gyereke. Noha sérült - imád az egészséges kisgyerekekhez hasonló módon világfelfedező körútakra indulni. Ahhoz, hogy ezt megtegye speciális, személyre szabott ortopéd cipőre van szüksége. Egy bizonyos helyen, amiről a szegény ember csak álmodik rettenetesen nagy összeget kellene ezért fizessenek. Egy másik helyen el sikerült intézniük, hogy a cekket állja helyettük a Biztositóház. Nagy boldogan lendültek bele a cipő csináltatásába. Egészen máig. Ma etették meg velük a feketelevest. Közölték ugyanis, hogy az Egészségügyi Biztositóház majdnem egy évvel van elmaradva kifizetések terén. Megvan a cipő, de csak akkor adják át, ha kifizetik készpénzzel. Majd ők, azaz a család megkapják a biztositótól úgyis.
Mondja az édesanya, hogy egyszerűen nincs pénz a cipőre. Slussz. 55o lej. Ennyit ehet, ihat el egy jobb módú ember barátaival hétvégén. Há mi az?... még olcsón ússza meg, nem?
De mi legyen az anyával és a gyerekkel?
És a bácsival, aki hallókszüléket szeretne. Neki is elismerte a Biztositóház, de amig megkapja rá a pénzt, élhet a csendben. Há jó nem? A csend ma már luxus, különben is Adventekben direkt jól jön, a Nagyböjti időszakokról nem is szólva...
Vagy a másik család, ahol kifizették a lakbért és költségeket. Napirenden vannak, csak éppen éhesen és fáznak. S rettegnek az ünnepektől. Utálják a Mikulást, mert róluk örökké elfeledkezik. Legszivesebben átaludnák a Karácsonyt, mert nincs mit enniük és elfutnának ha lenne a lábukon egy meleg csizma és a hátukon egy puha kabát.
Na erre kéne a lottó, látod-e?
Anya - te dolgoznál ha nyernél a lottón? - persze csak mondjuk..., nem igaziból.
Igaziból nagyon dolgoznék.
Mert hatalmas a baj.
S egyre nagyobb.
Nincs igazság, nincs egyensúly, nincs remény. És ebben a sötétben ha csak egyetlen kis, apró, semmi pislákoló gyertyát is meggyújtasz - képes emberi életeket megmenteni, megváltoztatni, megszépiteni. és imigyen ez már nem is munka, hanem a valódi boldogság. Csak úgy embertől -emberig. Amikor az isteni szól és válaszol rá bennünk. Az a jó, ami még megmaradt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése