2015. április 15., szerda

Nem szeretek politizálni, mert nem értek hozzá.
Utóbb mégis az előválasztások előszele ihletett meg, ahogy most sincs másként.
Kijelentem hát jó előre, nem szeretnék olyasmiben megmártózni, amihez nem értek. Ami azonban bennem él, és esetleg sokunkban még - arról szabadon ejtenék néhány szót.

Az eltelt napok Marosvásárhelye szűlt még egy jelőltet a polgármesteri székre. Örömmel konstatálhatjuk tehát, hogy most már van 2 - 5o%-os jelőltünk. 
Az egyiket minősíti a nép, a közvélemény - jogtalanúl !- felekezeti hovatartozása miatt, míg a másikat már láttuk megmérettetésben, nem túl jó eredményekkel.
Vajon mi változott azóta?
Valóban Portik Vilmos mellett szól a Vásárhelyi Forgatag - de ha jól vélem, ez a Soós érdeme is.
Mitől lesz tehát egyik vagy másik magyar jelőlt vonzó(bb) a román szavazók számára?
Mit tettek le az asztalra, amivel kiérdemelték a vásárhelyiek tiszteletét?
Mitől többek ők, mint bárki más?
Mert többek kell legyenek!
Sokkal többek.
Hiszen az őskortól az vezet, aki valamiben kimagasló. Legjobb vadász, legjobb harcos, legerősebb, legmerészebb, leg-legebb. Akármiben, valamiben, mindenben.
Van nekünk ilyen emberünk?
Kezdek arra gyanakodni, hogy nem igazán.
Feles jelőltjeink vannak.
Akiket a magyarság egy része elismer, tisztel, megbecsül - de olyan aki mögé felosorakozzon a többség - na olyan éppen nincs.
Kivel van baj?

Amikor a mesében a király összeverbúválja az ország apraja-nagyját - rendszerint valami hülyegyerek, a hamú mellől lesz az, aki beteljesíti az álmokat.
Mi szerint kellene hát keresnünk?
Hamú mellett, kályha tövében, anya szoknyája alatt - vagy mi?
De most őszintén - fel tudsz te sorolni 2-3 olyan embert, legyen az férfi, vagy nő - mert szabad a vásár, akiről te, személy szerint úgy gondolod, hogy meg tudnál bízni benne, látsz benne jó vezetői kvalitásokat és esetleg, netalántán képes lenne maga mögé sorakoztatni a románság egy részét is. A jobbikat - persze :)
Nem, nem nagyon.

A megmérettetésig van még egy kis idő hátra.
Ha minden igaz, a politikusokat egy jó csapat teszi erőssé, bátorrá, tiszteletreméltóvá, szerethetővé, emberivé, elfogadhatóvá, megbízhatóvá, követhetővé - azzal a brandel, amit felépítenek köréje. Ennek javarésze természetesen máz, de kell nekünk a segédeszköztár arra, hogy higgyünk. Mert hit nélkül semmink sincsen, halottak vagyunk.
Ebbe vagyunk most.
Innen kellene elindulnunk valamerre.
És nekem személy szerint sem Portik Vilmossal, sem Soós Zoltánnal nincs bajom. Mindkettőjük előtt le a kalapokkal - de ez így ahogy van édeskevés.
Csapat kellene mögéjük. Akik felruházzák őket azzal a szupererővel, ami megfogantatja bennünk a hitet. Megmutatja nekünk a helyes irányt. Ami nem attól lesz helyes, hogy jó fele vezet, hanem attól, amit gondolunk róla.
Essze-vissza gondolkodni közösségileg - nem vezet sehova.
A túl nagy demokrácia megöli a népet.
Kellenek a szabályok, a korlátok, a jó vezetők - mert a nép az nép marad. Nyáj, akinek kell a pásztor.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése