2014. május 21., szerda

Előrebocsátom, nem nézek tévét. Ha néznék, többet tudnék a szexről - Balázs fiam szerint.

Ma, miközben teszek-veszek, a férjem a legjobb hírek nyomába ered. Közben meg leakad egy délutáni szórakoztató műsoron. Nem hiszem, hogy érdekli, inkább amortizálja. Belőlem is kihozza percek alatt a maximumot.
A műsor főszereplője egy Kolozsvári férfi. Amolyan Gigi Becali féle figura. Nulla intelligencia, betegesen sok pénz. Az összeállítás láthatóan arról szól, hogy lámlám - nagyon szegény az ország, ennek ellenére vannak emberek, akik bármit és azon túl is megengedhetnek maguknak.
A pasas egy őrület.
Arab sejknek öltözve rója az utcákat limuzinjával. Több füle mint foga - ami már attól is érthetetlen, hiszen nem anyagiak gátolják fogazata optimizálásában. Magán cigányzenekar, mint slep követik lépten-nyomon, akik minden egyes szóra elhúznak egy találó nótát.

Folytatódik a műsor.
Elérnek egy parkba, ahol MágnásMiska kiszál és elkezdi szórni a pénzt. Esztelenül dobálja mindenfele - többek között keresi a mókuskát, akiről a cigányzenekar által kísért éppen aktuális éneke szól, hogy neki is adjon 5o eurót.

Ekkor pattan el bennem valami. Valami nagyon mélyen és élesen.
Isten bocsássa meg nekem - ez már több a soknál. Ha a mai árfolyan szerint 5o euró valahol 2oo román lejnél járhat - amit csak a kibaszott mókuskának szán, hát ölni támad kedvem.
Mi van ezzel a világgal?
Ott a sok szerencsétlen, önhibáján kívűl leszegényedett család. Fogyatékkal élők, krónikus betegek akiktől visszavonta az állam a támogatást, havi 35, 39 vagy jobb esetben 35o lejből élnek - és a mókuska csak mert van kaphat 221 ront?
Embereket ismerek olyan patthelyzetben, hogy kenyerük nincs, sőt hetek óta nem is volt. Orvosra és kezelésre nem futja, holott nagyon kellene, a gyermek vagy kisbaba kezelésére és legszükségesebb gyógyszereire nem akad és a mókuska kap 221 ront?
Hát ez mi?

Alternatívák futottak végig a lelkemen.
A mókuskán és a 221 lejen gondolkodtam.
Milyen jól fogna a nagymamának, aki venne belőle ruhát, cipőt a gyermekeknek, akiket ő nevel. Esetleg ételre is maradna egy kevés. Mindenkinek egy szelet üres kenyérre.
Vagy a második agyvérzésen túl lévő anyukának, aki egyedüli neveli 5 éves kisfiát. Semmije nincs. Már egészsége sem - csak a kicsi maradt... Nekik jó sok mindenre jó lenne...
Vagy annak az anyának, akinek súlyos beteg a fia. Másik fia tehetséges sportoló. Neki jó sok mókuska kellene - de egy mókus ára is hatalmasat lendítene rajta.
Vagy annak az édesanyának, akinek beteg lánya gyógyszeres kezelésre szorúl. Egy pirula ára 45 ron. Neki a mókuska lefedne egy időszakot szükséges gyógyszereiből.
Vagy a beteg, segítségre szoruló anya és lánya. Akik tegnaptól az úton vannak. Ma még barátok sajnálatán - de meddig?... Náluk is segítség lehetne egy mókuska. Vagy akár több is...
De vannak 29o ronból élő fogyatékkal élők, betegek. Egyedül a semmi közepén. Nekik is jó lenne legalább havi még egy mókuska.
És hadd ne folytassam...
Szóval kérdezem én - látta-e valaki valamerre azt a kibaszott mókust, hogy lője ki nekem és küldje hozzám ezt a Kolozsvári őrültet, hogy énekeljem el a mókusindulót - hátha leesik nekem is valami. Nem magamért ... de értük, ... értük mindenképp...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése