2014. június 4., szerda

A szülői szerepnél hálátlanabb aligha van. Ott állsz a gyermeked mellett, neveled, szereted, óvod és véded amíg engedi - utána, amikor eltaszít magától igyekszel olyan távolságban lehorgonyozni, hogy bármikor szüksége lenne rád, elérhető lehess. Nem becsületből, nem kötelességből, nem felelősségérzetből, hanem feltétel nélküli szeretetből.Hiszen ezt jelenti szülőnek lenni.

A kamaszkor maga a rettenet. Vannak akik nem feszegetik a végtelenségig a határaikat - de azok akik megteszik, megizzaszák rendesen úgy a szüleiket, mint a szűkebb-tágabb családot. Persze önmagukkal egyetemben. A fiatal akárhányszor riaszt, maga is riad. Tele van félelemmel, bizonytalansággal amit soha senkinek nem lenne hajlandó megmutatni. Pláne a szüleinek nem.

Minden időben volt valami amivel a kamaszok kiverték a biztosítékot. Mostanában egyre gyakoribb öncsonkítási forma a kar, láb, váll felvagdosása. A halálra réműlt és megrettent szülő azt sem tudja mihez, kihez forduljon gyermekével.

Közben meg ismételten alattomosan közeledik a nyár. Ami a realításban nem az önfeledt nyaralást jelenti, hanem a folyamatos aggodalmat - hogy kire maradjon a gyermek, mit csináljon, hova mehessen és meddig, mennyi pénz fölött gazdálkodhasson, mennyi időt töltsön számítógép közelében és a többi szabadidejével egészen pontosan mit is kezdjen.

Az a gyerek, aki gyakran tanácstalan az időbeosztását illetően - sajnos a vakációban sem nőnek szárnyai. Ugyanaz a tanácstalan, gyakran unatkozó gyermek marad, hacsak a szülő be nem ossza rengeteg kreatívitással, sok tapasztalattal és ésszel a gyermek napját.

Ajánlott a tanulás és háziolvasmányok közös programmá való varázslása. Sokkal jobban megy egy regény kiolvasása, megbeszélése, ha párban teszik, mintha a gyermek egyedül tenné. És kinek árthatna meg egy jó kis háziolvasmány ?...
A gyermek soha nem lesz annyira felnőtt vagy önálló, hogy ne esne jól a szülővel eltöltött idő.
Rajtunk áll, hogy ezt minőségivé varázsoljuk.

Nem minden a pénzről szól. Egy kis utánajárás, informálódás, körbeérdeklődés - meghozhatja a gyümölcsét egy vagy akár több árban is elérhető, minőségi tábornak, ami megváltoztathatja a gyermek világról alkotott képét, szemléletmódját, szülővel való kapcsolatát. Megmentheti a túnyaságtól és magánytól - és nem utolsó sorban önmagától.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése