2014. június 16., hétfő

Van ez a gyerekjáték. A jojo. Nem is annyira gyermekjáték... Komoly filozófiája van. Akár az életnek vagy a párkapcsolat működtetésének.
Most a legújabb őrület nem a jojo, hanem a peonza.
Balázs is kapott egyet.
Tény, hogy öt-tíz oktató jellegű videó rongyosra nézését követően sem tudtuk úgy eldobni, ahogy azok a kicsikölykök, akik beszélni sem tudtak rendesen, de a videót szépen feltöltötték a netre azokkal a trükökkel, amiket ők maguk eszeltek ki ezzel az életet mintázó, ártalmatlannak tűnő játékkal.

A játék egy szar műanyag, fém heggyel. Semmi extra. A belsejében van két másik tartozék. A műanyag végek és egy kötő.
A kötő megfelelő tekerése és a műanyag pörgentyű optimális sebességgel és intenzítással való eldobása adja azt a végeredményt, amit úgy hívunk, hogy ez egy jó dobás volt...

Na - éppen ilyen az élet is.
Mindenféle dobások vannak.
Meg pörgentyűk meg végek.
Vannak kapcsolati pörgentyűk, munkahelyi pörgentyűk, karrier pörgentyűk, múlt és jelen erejét szakító pörgentyűk.
Kontextustól függően, valamelyikkel mindig dobni kényszerülünk. Persze nem mindegy, hogy hogyan. Mert dobni is tudni kell. Rá kell jönni a nyitjára.
Ha az ember olyanokkal van körülvéve, akik eleve rosszul dobnak - nem sok esélye van a fejlődésre. De ha ezzel szemben kicsit is távolabb tekint - felismeri, hogy mik a korlátai és hova kell(ene) fejlődnie.

Itt van mindjárt a féltés - féltékenység pörgentyűje a párkapcsolatban. Ez a sárkány peonza. Piros sárga szinekkel,  éles és hosszú fémvéggel. Már a gyermekek játékában ott rejlik a tanítás. Nem ragasztod magadhoz a peonzát. Nem tartod görcsösen, hanem szabadon engeded. Elengeded. Hogy annak sajét élete és tánca legyen. Íve, amiben kényelmesen mozoghat.
Ha másként cselekszel - vége a játéknak.

Nincs egy hete - felhívtak a rádiótól, hogy menjek be beszélgetni az alternatívák a vébé alatt nőknek témáról. Rettenetesen elfoglalt voltam - vissza kellett mondanom. Ha most hívnának elmondanám a peonza titkát. Hogy tér kell nőnek-férfinek egyaránt. Saját kis élettér, elfoglaltság, hobbi, gondolatvilág, titkok kamrája, célok.
Kellenek a közösek is, de éppen úgy a saját kicsi térfél is.
Ezt a gyermekeim tudják a legjobban.
Mindig minden játék úgy kezdődik, hogy lemérik és felosszák a térfelet.
Ha nem a késöbbiekben hajtépászás lesz belőle.
Így nem.

A mai kérdés tehát nem más. mint hogy képes vagyok-e úgy pörgenti a peonzámat, hogy annak saját kis íve és azon belül tánca legyen. Rizikós, tudom...de megéri.
Mert különben elmarad az élvezet is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése