2014. február 1., szombat

Hatalmas porokat képes kavarni a szex téma.
Itt van ez a készülő dokumentumfilm promo - http://www.origo.hu/filmklub/blog/kritika/20140129-ugy-hivtak-a-hogyos-csocsu-lany-szerelempatak-kritika-sos-agnes.html - hát nem igen volt olyan ember, aki az almúlt héten ne nézte, osztotta vagy tárgyalta volna meg.
Közben meg Lucian Mindruta párhuzamosan - hiszen nemigen tudhatott a fent említett bemutatásra váró dokumentumfilmről - beszól péntek tájékán, hogy fülest kapott, miszerint egy hetvenakárhányéves mamit kezelnek éppen a sürgősségin, egy túlkapásoktól nem mentes órgiát követően. (Doamna de 71 de ani care a ajuns in spital dupa o orgie sexuala e doar o exceptie. Eu cred ca cei mai multi oameni in varsta stiu deja cum sa se bucure de o orgie in siguranta. L.M.)
Ott is százak kommentelik az ügyet.
Elmosolyodom.
A szex mindig jó kis téma.
Minden ami szexxel kapcsolatos - könnyen eladható - legyen bármekkora baromság is.
S ha ez mind így van, s már miért ne lenne így - hogy lehetséges, hogy ennyire gyermekcipőben járunk a felvilágosítások és védekezés terén. A szülő gyerek közötti párbeszédben, az önismeretben a szexualitásunk terén, a terhesség alatti szexuális élet jellemzőinek ismerete terén?
Ha robbant szüleink fénykorában (1960-1980...) a forradalom - hatása körülölelte az egész világot - ha a csapból is az folyik, még mindig miért nem vagyunk képesek szégyen és tabuk nélkül, normálisan elbeszélgetni róla?
Miért nem nevelésünk és neveltetésünk része?
Miért menekülünk előle, amikor hozzátartozik kiegyensúlyozott, egészséges életünkhöz?
A két legfontosabb életszakasz hemzseg a legtöbb és legmélyrehatóbb tabutól - amelyet elsősörban, azaz közvetlenül a nők, de a kapcsolat jellegéből adódóan természetesen a férfiak is félelmekkel és vakfoltokkal telve élnek meg.
Mindenki óvatosan lépked a mocsár veszélyes talaján, koromsötétben, ahelyett, hogy boldogan, kéz a kézben, Napfényes kikövezett úton sétálgatna felhőtlenül.

Egyik terhességem alatt sem találkoztam olyan hölggyel, aki tudta volna pontosan, felvállalta volna és készen állt volna a továbbadására annak, hogy mi természetes és mi nem szexualítás terén - ha babát várunk?
Egyetlen egy hölgyismerősöm sem tudta pontosan, hogy mikor lehet a szülés után elkezdeni a szexuális életet. Mikor és hogyan tanácsos védekezni majd ismét gyermeket vállalni, ha eléggé felerősödött a szervezet.
Mindenki találgat.
Intelligens, sok ismeret birtokában lévő emberek vonogatják a vállaikat és okoskodnak mindenfélét - a pontos válaszok hiányában.

Érdekes hát ennek a természetes, egészséges életmódunkhoz hozzátartozó, emberi életünkre jellemző tevékenységnek az ambivalens mivoltja.
Hogy miközben a csapból is ez folyik - ennyi év alatt sem voltunk képesek megtanulni higgadtan beszélni róla, felkészíteni az utódokat és normalizálni azt egy kiegyensúlyozott társadalmi élet érdekében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése