2018. szeptember 12., szerda

ne kavarja a lekvár a vénasszonyt!


Szakmai körökben nem osztják ugyan nézeteimet, de cipészként, mindkét pár cipőm rendkívüli állapotban van. Sőt, mi több – tiszták, hiszen naponta vikszolom őket.
Azon a véleményen vagyok ugyanis, hogy a gyermekeknek időnként – amikor hajlamosak elfeledkezni – illik, sőt meg kell mutatni, hogy ki a főnök. Nyilván nem kukoricaszemekre gondolok a sarokban, amin térdepelniük kellene fél napokat, nem kifigurázásra, megalázásra vagy bőrszíjjal való bántalmazásra – de mély meggyőződésem, hogy időnként igenis újra kell ismételni a szabályokat, végig kell járni a területeket és le kell vizelni a sarkokat. Ha nem – ma, holnap a lekvár keveri a vénasszonyt.
Nem szeretem ütni a gyermekeimet. Mert akkora intenzitással tör elő belőlem a düh, hogy egy aktív vulkán kutya farka mellette. És ebben a hatalmas érzelmi hurrikánban egy kiadós sapka komoly károkat okozhat. Így hát amíg a sapkáig eljutunk, becsülettel futok néhány kört. A magyarázattól, példálózástól, büntetés kilátásba helyezésétől, a magamban tízig való számolástól el egészen addig, amíg már üresen marad a tarsolyom.
A leghatásosabb a feldörrenés. Amikor azt látják vérben úszó tekintetemből, hogy eljutottak Schengenig. Onnan kb. egy lépés a halál.
De bármennyire legyenek is vitathatók a módszereim – bárhol megjelenhetek a gyerekekkel. Nem kell állandóan emlékeztetnem őket szabályokra – írottakra vagy íratlanokra, bajtársiasságra, gyengék megsegítésére – magától megy a gépezet. Ha meg nem, elég a tekintetemmel világossá tennem – hogy ez enyhén szólva lenyelhetetlen.  Értik, tudják, hiszen beszéltünk már róla – abbamarad.
A pofázással is hasonló a helyzet.
Időnként korrepetálunk.
Van, hogy büntetéssel, van, hogy magyarázattal és van olyan is – hogy egy nagyon komoly vitával – amiben következetesen átismételjük, hogy milyen viszonyban is állunk. Kinek ki kije.
Így nem kerülhet sor arra, amit egyre gyakrabban látok, játszótereken, iskolában, kirándulásokon, táborokban – hogy a szülő fél – sőt, retteg a saját gyerekétől. Parancsolna, de végül behódol és szót fogad. És csendben tűri, hogy a gyerek üsse.
Nem állítom, hogy jó módszer a sapka – de nálunk annak idején ilyesmiért minimum egy kéztörés járt volna, és joggal. S mégis kiegyensúlyozott felnőtté lettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése