2012. november 11., vasárnap


Fojtogató ölelések 

Annak idején amikor én éppen a legbrutálisabb korban voltam – még nagyon sok mindent lehetett csinálni bűntetlenűl. Már helyenként hallatszottak ugyan hangok, hogy ilyen vagy olyan dolgok miatt bűntetás jár – de ezt valahogy senki sem vette komolyan. Ha bajban voltunk – valahogy mindig sikerült kievickélni belőle – egy ilyen ismerőssel, egy olyan relációval – és határtalan szerencsével.

Ha a gyermekeim hasonló helyzeteknek lennének kitéve – hát belehalnék a fájdalomba. Ugyanis fogalmam sem lenne hogyan mentsem meg őket és hajítsam minél távolabb azoktól a veszélyektől, amelyek mindegyike – a vesztüket okozhatná.

Hogy mi hajtott bele engem és a hozzám hasonlókat – tisztában vagyok vele. A rendszertelenség – azaz a családjainkban és az életünkben uralkodó anómia. Értékes emberek, jó háttérrel -  egyszer csak elindulnak határtfeszegetni – még az életük árán is.
A feeling amit kergettünk egyénenként és bandailag – a szabadság és társadalmi normák teljes megvetése volt.

Ki akart a szüleire hasonlítani – akik délután 4 órakkor hazakerülve – egy általuk is megvetett és gyűlőlt munkahelyről, kollegiális viszonyokból – bánatukban beültek a tv elé, megnéztek zsinorban 3 brazil remekművet – majd rámordultak a házastrásukra – aminek az lett a vége, hogy ott folytatódott a 3o éves vita, ahol azelőtt való nap abbamaradt- és a nap végére – közösen vagy páros magányban bekaptak valamit – pia, nyugtató, altató – amitől elvárták, hogy azonnal jobb legyen.
És nem lett...

Amikor a gyermek csillogó szemmel a jövőjéről mesélt – eléje volt téve a szülő naprakész munkakönyve – aki lehúzott becsületben 3o-4o évet a megvetett helyen – nem ismerve fáradtságot, undort vagy lustaságot.
-         nem lehet felelőtlenűl dönteni
-         nem lehet változtatgatni a munkahelyeidet
-         nem lehet nem tudni, hogy mi akarsz lenni
-         és pláné nem lehet bandázni egy életen át... – mondogatták...

nos ezek voltak akkoriban – és ezektől menekült szinte minden fiatal esténként otthonról – amikor Vásárhelyen megtelt a Nyárikert, Vagon, Conti, Grand...s ez csak egy pár a sok menekülési útvonal közül.

Ma már nem divat a felnőttek körében – 3o év legyúrása egy adott munkahelyen – nem divat a legkésöbb 4 órakkor való hazaérés sem, ahogy a házasság kínzása sem – de gyakori az anyák kilépése a női és anyai teendők mellől és a baráti kapcsolatok netre vagy okostelefonra való korlátozódása.

S hogy mi a teendő?
Hát a következő pár dolog mindenképp:
-         a változás beengedése gyermekeink életébe
-         az egymásrafigyelés – hiszen idézzük csak fel milyen folytogató volt a családon belüli társas magány...
-         az ablakaink kitárása a világra – hiszen ha a gyermekedet magányosnak és netrekorlátozottnak véled – az első kérdés az: neked vannak barátaid? Neked van életed? Vagy együtt keresitek – egymás elvesztett társaságát egy olyan helyen, ahol biztos nem fogjátok meglelni...
- és ... nem utolsó sorban az önmagunkkal való szisztematikus szembenézés – azzal a nemes célzattal, hogy életünk, ha már ennyire véges legalább őszinte mederben folyon, ha már kénytelenek vagyunk végigjátszani ezt a sokszor abszúrdnak tűnő darabot.



http://www.youtube.com/watch?v=Naf_WiEb9Qs

2 megjegyzés:

  1. Nem tudom, hogy sikerül-e az életet választani, de minden nyakratekeredő, fojtogató köldökzsinort probálunk letépni, hogy az ne gátoljon tovább senkit, se minket, se a gyerekeinket...nehéz, nagyon nehéz, de legalább mi felismertük'

    VálaszTörlés
  2. Ami a "nem divat a legkésöbb 4 órakkor való hazaérés "-t illeti,ez nem mindenkire igaz. Pl. nem érvényes ránk. Én napi tízet,a párom jobb napokon nyolcat (ha nem ő is tízet) gyúrjuk a melót.Az értelmetlen, idegesítő, fizikai és szellemi melót.Mert ne higgyétek, kérlek, hogy egy üzletben, szupermarketben, bevásárlóközpontban dolgozni csak fizikai munkát jelent. Ha nem is kell elméleti ismereteket, istentudja milyen tudást használni, de szellemimunka olyan értelemben, hogy emberekkel kell dolgozni. Idegesítő kollégákkal, kiállhatatlan felettesekkel, és "nekem mindenhez jogom van, te meg nyald ki' típusó kliensekkel (=vásárlókkal). És ez nehezebb, mint felrakni a polcra a kibaltázott termékeket, vagy cipelni a tíz-, húsz, stb. kilós dobozokat, létrákon mászkálni,palett mélyére hajolgatni. És mi a vicc? Hogy azért a végigkínlódott nyomnorult tíz óráért kevesebb bér jár mint azoknak,akik hat óra "kimerítő" munka után, amit az irodában töltöttek kávécska mellett. Nem irigylem őket sem, hiszen minden munkának megvan a nehézségi foka, talán nekik tényleg nehezebb,mert több felelősség hárul rájuk, vagy mittudomén,hogy miért. Csak azt tudom, hogy a világ--pontosabban a társadalmi rendszer--sosem volt, most sem, és sosem lesz igazságos. Sajnálom a gyermekeinket,akik előbb-utóbb szembesülni fognak ezzel. Amivel mi is, kamaszkor fele. Vagy után. Jó esetben. Amikor kiderült, hogy minden, amit mondtak mások arról, hogy fontos vagyok, értékes, helyettesíthetetlen, és hogy az életnek értelme van, az élet szép,és a jövő is szép lehet, mind hazugság volt...
    Igen, még mindig a depresszióm nyomai ezek a kifakadások. Bocsánat...

    VálaszTörlés